media.netpr.pl | wtorek, 23 stycznia 2018

Wspólne oświadczenie w sprawie Syrii

Monika Kacprzak
    Al. Wilanowska 317

Ertharin Cousin, Dyrektor Generalna Światowego Programu Żywnościowego (WFP)

Anthony Lake, Dyrektor Generalny Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF)

Stephen O’Brien, Zastępca Sekretarza Generalnego ONZ ds. pomocy humanitarnej i koordynator ds. pomocy w sytuacjach kryzysowych

Margaret Chan, Dyrektor Generalna Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)

Filippo Grandi, Wysoki Komisarz Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców (UNHCR)

Davos, Szwajcaria, 16 stycznia 2017 r. – Trwają wysiłki na rzecz pełnego zawieszenia broni w Syrii. Jednocześnie kolejny raz apelujemy o natychmiastowy, bezwarunkowy i bezpieczny dostęp do dzieci i ich rodzin, które na terenie całego kraju są wciąż odcięte od pomocy humanitarnej.

Dziś, dostęp do 15 syryjskich miejscowości jest zablokowany. Mieszka tam 700 000 osób, w tym około 300 000 dzieci. Niemal 5 milionów ludzi, w tym ponad dwa miliony dzieci w Syrii żyje na obszarach, do których dostęp jest ograniczony ze względu na trwające walki, brak bezpieczeństwa lub blokowanie dostępu.

Na terenie całego kraju ludzie cierpią z powodu braku podstawowych środków do życia i nieustannego ryzyka przemocy. Nie możemy milczeć, kiedy strony konfliktu stosują metodę walki polegającą na odmowie osobom poszkodowanym dostępu do żywności, wody, leków i innych produktów.

Zbyt wiele dzieci w Syrii nie zaznało w swoim krótkim życiu niczego innego poza wojną i stratą. Dzieci są narażone na niedożywienie, odwodnienie, biegunkę, choroby zakaźne i urazy. Po doświadczeniu traumatycznych wydarzeń i przemocy, wiele dzieci wymaga natychmiastowej pomocy humanitarnej.

Dramatyczne wydarzenia związane z oblężeniem wschodniego Aleppo zniknęły już z publicznej dyskusji. Ale nie możemy pozwolić, aby potrzeby, życie i przyszłość Syryjczyków zniknęły także z sumienia świata.

Nie możemy dopuścić, aby w 2017 r. powtórzyły się w Syrii tragedie, jakie miały tam miejsce w roku 2016.

UNICEF Polska cały czas prowadzi zbiórkę środków na pomoc dla dzieci w Syrii poprzez stronę unicef.pl/syria.