media.netpr.pl | wtorek, 23 stycznia 2018

Robert Korzeniowski nowym Ambasadorem Dobrej Woli UNICEF

Monika Kacprzak
    Al. Wilanowska 317

Warszawa, 9 stycznia 2017 r. - W siedzibie Centrum Olimpijskiego PKOl w Warszawie odbył się dzisiaj uroczysty akt mianowania nowego Ambasadora Dobrej Woli UNICEF Polska. Do grona Ambasadorów dołączył Robert Korzeniowski, światowej sławy sportowiec, lekkoatleta, wielokrotny mistrz olimpijski, od 10 lat zaangażowany w działalność UNICEF.

Robert Korzeniowski angażował się między innymi w światową akcję charytatywną związaną z 50-leciem Smerfów, dwukrotnie reprezentował UNICEF na organizowanej w Świnoujściu Karuzeli Cooltury, wsparł także kampanie Nepal 2016 #PamiętamyPomagamy, Trening z Mistrzem i program UNICEF Prezenty bez Pudła.

Tytuł Ambasadora Dobrej Woli UNICEF to dla mnie ogromny zaszczyt. Cieszę się, że mogę dołączyć do grona innych Ambasadorów Dobrej Woli UNICEF Polska, m.in.: Roberta Lewandowskiego. Celem UNICEF jest niesienie pomocy dzieciom i zapewnienie im podstawowych warunków do życia, bardzo często również poprzez sport. Liczę na Państwa wsparcie, powiedział Robert Korzeniowski.

Robert Korzeniowski jako Ambasador Dobrej Woli UNICEF będzie wspierał UNICEF w walce o zdrowie i bezpieczną przyszłość dla dzieci na całym świecie. Zaangażuje się także działania promujące sport i zabawę. UNICEF wierzy, że są to skuteczne narzędzia w walce z problemami zdrowotnymi, brakami w edukacji, a także w kwestiach związanych z ochroną przed przemocą i prawidłowym rozwojem dzieci.

Serdecznie witamy Roberta Korzeniowskiego w gronie Ambasadorów Dobrej Woli UNICEF.
    Nie mieliśmy żadnych wątpliwości co do zaproszenia tego znakomitego sportowca do rodziny UNICEF. Mogę wręcz powiedzieć, że Robert jest w niej już od dawna, teraz w końcu oficjalnie,
    powiedział Marek Krupiński, Dyrektor Generalny UNICEF Polska.

Robert Korzeniowski to polski lekkoatleta, chodziarz, mistrz olimpijski, świata i Europy. Jako jedyny polski sportowiec i pierwszy zawodnik w historii chodu światowego zdobył złoty medal na trzech igrzyskach olimpijskich z rzędu: w Atlancie, Sydney i Atenach. Mistrz świata w chodzie na 50 kilometrów (1997, 2001 i 2003 r.), mistrz Europy (1998 i 2002 r.) oraz wielokrotny mistrz Polski. Dwukrotnie zwyciężył w Plebiscycie Przeglądu Sportowego na najlepszego polskiego sportowca roku (1998 i 2000 r.). Za wybitne osiągnięcia sportowe został również odznaczony m.in.: Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

UNICEF jest twórcą idei wspierania działań charytatywnych przez osobistości świata kultury i sportu. Jako pierwsza organizacja na świecie, już w latach 50., zaprosił sławne osoby do wspierania działań na rzecz dzieci. Ambasadorowie Dobrej Woli UNICEF z poświęceniem wykorzystują swój talent i sławę, by walczyć o prawa najmłodszych i wspierać misję UNICEF w zapewnieniu każdemu dziecku prawa do zdrowia, edukacji, równości i ochrony przed przemocą. Ambasadorowie Dobrej Woli zawsze działają pro-bono. Wśród Ambasadorów Dobrej Woli UNICEF znajdziemy takich uznanych sportowców jak piłkarze Leo Messi i David Beckham czy tenisista Novak Djokovic.

Ambasadorami Dobrej Woli UNICEF w Polsce są także: Małgorzata Foremniak, Majka Jeżowska, Magdalena Różczka, Robert Lewandowski oraz Artur Żmijewski.